HBL-artikkeli pdf

Putinin luona teellä

Moskovassa pidettiin yli kuudensadan osanottajan kansalaisjärjestöfoorumi virallista G8 kokousta edeltävällä viikolla heinäkuun alussa. Presidentti Putin kutsui tämän aikana luokseen residenssiinsä kahdentoista kansainvälisen järjestön edustajan keskustelemaan kanssaan ajankohtaisista kysymyksistä. Kutsuttuja olivat mm Greenpeace, Amnesty International, WWF ja Human Rights Watchin. Itse edustin International Council of Womenia sen varapuheenjohtajana.

Tapaaminen pidettiin Moskovan ulkopuolella sijaitsevassa Novo- Ogarevossa, jonne meidät kyydittiin poliisisaattueessa ja tiukkojen turvatoimien suojaamina. Valkean kartanon pihalla seistessämme Presidentti Putin ilmestyi reippaasti kävellen kiemurtelevaa metsäpolkua pitkin eteemme upean koiransa, Konin kanssa. Siirryimme teepöydän ääreen jossa keskustelu kävi vilkkaana yli kolmen tunnin ajan. Etukäteen oli ilmoitettu, että presidentti Putin keskustelee niistä aiheista joita me nostamme esiin, mitään rajoituksia tämän suhteen ei ole. Olimmekin huolella valmistelleet puheenvuoroja ja sopineet tavasta miten asiat otetaan esille. Meillä oli myös valmis kommunikea jonka lähtiessä luovutimme presidentti Putinille ja lehdistölle.

Puheenjohtajaksemme olimme valinneet Kumi Naidoon CIVICUS-järjestöstä. Hän johdatteli keskustelua taitavasti asiakokonaisuudesta toiseen. Asialistallamme olivat mm ilmastonmuutokset ja energiaturvallisuus, köyhyys ja kehitys, ihmisoikeudet ja turvallisuus sekä miten terrorismin vastaiset toimet saattavat niitä kaventaa. Keskustelimme myös Tsetsenian sodasta ja Human Rights Watchin edustaja kertoi mm siellä tapahtuvista katoamisista ja oikeusjärjestelmän puutteista.

Tärkein asiamme oli kuitenkin kansalaisjärjestöjen uhanalainen asema Venäjällä. Uusi laki on säädetty ja hyväksytty tämän vuoden puolella ja sen mukaan järjestöjen tulee tehdä varsin seikkaperäisesti selkoa kaikesta toiminnastaan ja varsinkin rahoituksestaan. Ulkomailta tuleva rahoitus koetaan suurena uhkana ja muitten maitten hallitusten pelätään pyrkivän järjestöjen kautta ohjailemaan maan politiikkaa. Lailla pyritään valvomaan kansainvälisten järjestöjen toimintaa Venäjällä mutta se on iskenyt lujasti myös omien niskaan. Lakia säätäessään duuma asetti siihen toisaalta tiukkoja ehtoja joita on hyvin vaikea täyttää ja toisaalta taas teksti jäi niin epämääräiseksi että luvan myöntäjä voi sitä mielivaltaisesti tulkita. Mikään virallinen taho ei enää valvo rekisteröitymistä vaan se on annettu tehtäväksi erityiselle organisaatiolle johon palkataan 30 000 toimitsijaa. Kun kyselimme eräästä lain sovellutuksen erityisehdoista, hämmästyi presidentti itsekin, kääntyi avustajansa puoleen ja kysyi että pitääkö tämä paikkansa.

Tämä olikin ainoa kerta kun Putin kysyi avustajalta jotakin. Koko keskustelun ajan hän vastasi hyvin seikkaperäisesti jokaiseen kysymykseemme ja kommentoi kaikkia kohtia mielellään. Mielipiteet tietysti kävivät monesta ristiin mutta sitten joissakin kysymyksessä hän totesi olevansa aivan samaa mieltä kanssamme. Kerran hän sanoi että ehkä hän presidenttikauden jälkeen perustakaan sitä suunnittelemaansa oppositiopuoluetta vaan liittyykin kansalaisjärjestöön ”kun nyt olemme ihan samoilla linjoilla”! Hän vakuutti meille seuraavansa miten kansalaisjärjestölakia sovelletaan ja lupasi tehdä siihen tarvittaessa muutoksia mutta ei muuttaa itse lakia.

Tilaisuuden lopussa presidentti Putin totesi järjestäneensä tapaamisen mielellään, koska hänen asemassaan olevat ihmiset joutuvat elämään vuosikausiakin erossa kansalaisyhteiskunnasta. Ojensin hänelle valkoisen, neljä kertaa turvatarkastetun Aalto- maljakon muistoksi ”ruohonjuuritasolta tulevan ” viestin kera: mitä useampi kukka sitä kauniimpi kimppu – mitä useampi kansalaisjärjestö sitä vahvempi demokratia ja sanoin vielä erään sananlaskun venäjäksi johon Putin vastasi” Kiitoksia!” suomeksi.

Laura Finne - Elonen
ICW varapuheenjohtaja
NJKL puheenjohtaja 1997-1999

Syyskuun puolivälissä osallistun Euroopan neuvoston delegaation jäsenenä Moskovassa kokoukseen jossa keskustellaan kansalaisyhteiskunnan ja julkishallinnon välisestä yhteistyöstä. Tällöin taas paneudutaan erityisesti kansalaisjärjestöjen asemaan Venäjällä.

Flyer
15.5.2021

Linjasaneerauksen päätösjuhlat
Töölöläinen 31.3.2019

Laura-Finne Elonen hoitaa perheitä jo neljännessä sukupolvessa
Helsingin Sanomat 5.11.2013. Vain tilaajille.

Laura Finne-Elonen toiselle kaudelle International Council of Womenin varapuheenjohtajana ja tunnustuspalkinto
Lehdistötiedote 5.10.2006

Putinin luona teellä

Equality in the EU - Present and Future
AEGEE Seminar “Gender Issues in Europe”, Helsinki 25 March, 2004

Laura Finne-Eloselle tukikirjeitä ulkomaisilta vaikuttajilta
Lehdistötiedote 12.6.2004

Venäläisetkin naiset tukevat Lauraa
Venäjän naisten kattojärjestön, 2 miljoonan jäsenen Women's Union of Russian, puheenjohtajan ja kansainvälisten asioiden sihteerin kirje 24.5.2004.

Minun Topeliukseni
Kalevalaisten naisten liiton jäsenlehti Pirta 1/1998

Ministeriö syrjäytti naiset Emu-työryhmästä
Mielipidesivut Helsingin sanomat 15. tammikuuta 1997

Naisten osuus maanpuolustustyössä
Maanpuolustus-lehti : Juhlanumero- Suomi 80 vuotta

Nuoret ja eläkeläiset tärkeä voimavara
Mielipide-sivu Kaleva 4.1.1996:

Työntekijöille samat mahdollisuudet
Hs mielipidesivu 19.8.1995

Avohoitoon heitteille? (mies ja paperikassi)
HS Mielipidesivu 10.9.1994

Kenelle lapset kuuluvat?
Iltasanomat 13.5.1994

Lapsi kaksikielisessä kulttuurissa
Lastenkulttuuri-julkaisu Tyyris Tyllerö 4/94

Huonontuvatko naisten ihmisoikeudet - Mistä Pekingissä on kyse?

Tiede varhaiskasvatuksessa syventää päivähoidon sisältöä
STAKES: Dialogi: Lapsi ja tiede

 

L:FE